Çevik Yaklaşım ve Yönetim

Son yıllarda iş dünyası karmaşık bir yapıya evrildi. Şirketler için operasyonel verimlilik ve yenileşme kabiliyetlerini korumak, dijital dönüşüme kurum olarak adapte olmak, rekabet avantajını sürdürmek, değer katan çalışanı  şirkete kazandırabilmek gibi şeyler çok zorlaştı.

Bazı şirketler, IT dünyasındaki Çevik Dönüşüm'ün (Agile) sergilediği başarılı sonuçları görerek, bu yaklaşımın getirdiği zihniyet ve çalışma araçlarını farklı departmanlarında da uygulamayı ve etkisini organizasyonun bütününe yaymayı başardılar. Çevik Yaklaşım (Agile) bugün, kendilerini geleceğe taşımak isteyen şirketlerin tercih ettiği güçlü bir yaklaşım türü olarak öne çıkıyor.

Konu nedir?  

Çevik Yaklaşım'da, farklı disiplinlerde uzman bireylerden oluşan ve hedefleri net olan küçük takımlar, sorunları modüler parçalara bölerek ve her adımda öğrendikleriyle iyileştirmeler yaparak ilerlerler. Son kullanıcıyı her zaman işin merkezine koyan Çevik Yaklaşım'ı, iteratif bir çalışma süreci olarak tanımlıyoruz. 

Aksiyon odaklı karar mimarisi ile Çevik Yaklaşım şunlar gibi çok önemli konularda faydalar sağlıyor:

  • İş sahipliği yüksek, karar verme yetisi sahibi, kendilerini yetkin hisseden ve motive olmuş çalışanlar, 
  • Artan yenilikçilik yeteneği ile gelişen, değer yaratmaya odaklı bir şirket kültürü, 
  • Çok disiplinli bir çalışma ortamı ile sürekli öğrenen organizasyon niteliği  
  • Organizasyonun bütününe yayılan ve farklı departmanların birlikte işlerliğiyle anlam kazanan bir çalışma modeli. 
Ne öneriyoruz?  

Günümüzde çalışanların önceliği, iş yerinde geçirdikleri sürecin kendilerine rasyonel ve duygusal faydalarla örülmüş iyi bir deneyim sunması. Çevik Yaklaşım bu iyi deneyime zemin olacak itici güçleri (tanımlı performans unsurları vb.), kabiliyetleri (yetkinlikler, teknik altyapı ve araçlar, çalışma ortamı) ve motivasyonu sunuyor. Bu da Çevik Yaklaşım'ı benimseyen şirketleri çalışanlar tarafından daha tercih edilir kılıyor.

Çevik Yaklaşım teknik ve yoğun bir yapısallığa sahip bir yaklaşım gibi görünüyor. Ancak StratejiCo. olarak biz, onun bireyler tarafından benimsenmesinin ve iletişiminin doğru yapılmasının önemine inanıyoruz. Bunun için de durumun 'Strateji-Kültür-Yapı' ekseninde, bütünsel olarak ele alınmasını öneriyoruz. 

Nasıl yardım ediyoruz?  

StratejiCo. olarak bütünsel bir Çevik Dönüşüm'e bakış açımız beş temel adımdan oluşuyor. Ancak bu aşamaları teker teker ve sırayla gerçekleştirmek her şirket için bir mecburiyet değil. Bunun her şirketin yapısına ve kültürüne göre özelleştirilerek yapılmasını öneriyoruz. 

Genel işleyişimiz, bize çok değerli değerlendirme sunacak Agilibility™ araştırmamızla başlıyor. Bu noktada, şirketteki mevcut kolaylaştırıcı unsurları, şirketin kabiliyetlerini, motivasyon kaynaklarını ve itici güçleri tespit ediyoruz. Check-up’ınızı yaptıktan sonra Çevik şirkete evrilmek için uyum sağlamanız ve gelişme göstermeniz gereken alanları tespit etmek ediyoruz. Diğer bir deyişle, ‘şirketiniz için hayal ettikleriniz ile yapabildikleriniz arasındaki fark’ı ortaya koyuyoruz.

İkinci aşamada şirketinize özel bir yol haritası çiziyor ve sizinle el sıkışıyoruz. Böyleceşirketinizde kaldıraç etkisi yaratacak projeyi seçiyor, sonrasında bunu birlikte yönetiyoruz. Bunlarla eş zamanlı olarak davranış değişikliğini pekiştirecek kapsamlı iletişim ve angajman planımızı da hazırlıyor, sizinle beraber uyguluyoruz.

 

Eğitimlerimiz

İLGİLİ MÜŞTERİ ÇÖZÜMLERİ

A101
“Agile çalışmasında, farklı uzmanlıklara sahip ekip üyelerinin, bunları ortak bir amaç uğruna aynı potada eritmesini deneyimledim.”
İNCİ HOLDİNG
Ankara Patent
Tümünü Gör

İLGİLİ YAYINLAR

ÇEVİK İK (AGILE HR)
Çevik İK için yol haritasına mı ihtiyacınız var? Bugünün İK departmanı olarak Çevik yaklaşımla çalışmak için ilk adımları merak ediyorsanız info@stratejico.com adresinden bizimle iletişime geçebilir, yakında Hollandalı iş ortağımız Gidion Peters ( Organize Agile | www.organizeagile.com) ile gerçekleştireceğimiz ücretsiz Çevik İK çalıştayımıza kayıt olabilirsiniz.
AGILE PEOPLE COACH BOOTCAMP
Yönetici Ortağımız İnanç Civaz 26-30 Haziran tarihleri arasında Smögen, İsveç'te düzenlenen 19 kişilik Agile People Coach Bootcamp'e davet edildi. Çıktılarını yakında paylaşacağımız bu güzel ve verimli çalışmanın videosunu keyifle izlemeniz dileğiyle.
Agile Manifesto ve Agile Ana Prensipleri
Bir yazılım üretme metodolojisi olarak ortaya çıkan Agile'ı bugünün çalışma ve iş yapma ortamında bir zihniyet ve kültür ürünü olarak ele alıyoruz.
ÇEVİK İK ( AGILE HR) ÇALIŞTAYI
30 Nisan’da gerçekleştirdiğimiz, Çevik İK’nın uygulamalarını interaktif bir şekilde deneyimlediğimiz çalıştayımızın videosunu keyifle izlemeniz dileğiyle.
AGILE PEOPLE COACH BOOTCAMP
Yönetici Ortağımız İnanç Civaz 26-30 Haziran tarihleri arasında Smögen, İsveç'te düzenlenen 19 kişilik Agile People Coach Bootcamp'e davet edildi. Çıktılarını yakında paylaşacağımız bu güzel ve verimli çalışmanın videosunu keyifle izlemeniz dileğiyle.
ÇEVİK İK (AGİLE HR) EĞİTİMİ
“Agile HR” yani “Çevik İK”, kurumsal çevikliğin şirket kültürüne yayılmasında kilit rol oynar. İK süreç yaklaşımlarınıza yeni bir bakış açısı getirecek ücretsiz çalıştayımıza katılmak için bizimle iletişime geçin!
EN “HIZLI MODA”: ZARA ÖRNEĞİ
Bugünün teknolojik gelişmeleri ve analitik teknikleri, geleceğin firmasını yeni bir hedefle tanımlamayı mümkün kılıyor: Ölçeklendirme ve büyümenin faydalarını, müşteri bağlılığının avantajlarıyla birleştirerek rekabet etmek.
GELENEKSEL BİR SEKTÖRÜN DİJİTAL DÖNÜŞÜMÜ
Royal FloraHolland çiçek sektöründe gerçekleştirdiği çevik (“agile”) dönüşüm ile üreticiler ve tüketiciler için yeni iş fırsatları yaratıyor. Bu dönüşüm, dijitalleşme çağında bir taraftan işlerinde istikrarı korurken diğer taraftan kendilerini yeniden tanımlamak isteyen şirketler için önemli dersler sunuyor.
KAMP YERİ SEÇERKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR
Yönetici Ortağımız Levent Koç makalesinde seçim yaparken nerelerde yanıldığımızı ve katılımcılık adı altında vasat kararlar vermemize neden olan dinamikleri VUCA ve Agile kavramlarıyla birlikte ele alıyor. Yazıda, kampçı okurlara kamp yeri seçerken nelere dikkat edilmesi gerektiğine ilişkin ipuçları da veriyor.
Tümünü Gör
Başa Dön