GELECEĞİN TRENDİ: YETENEKLERE ODAKLI KARİYER

Geleceğin Trendi: Yeteneklere Odaklı Kariyer

8 Mayıs 2017

 

Kariyer kavramı büyük bir değişimin eşiğinde. Beceri ve bireysel gelişim odaklı, çok daha esnek ve verimli çalışma anlayışı yaratmak geleceğin trendi olacak. Meslek edinmeye yönelik bakış açısını kökten değiştirecek olan bu trende “Portföy Kariyeri” adı veriliyor. Önümüzdeki on yılda çok daha yaygın olacağı iddia edilen bu trendi biraz inceleyelim.

 

 

Bu zamana kadar bir mesleğe karar verip, sadece o konu üzerinde yoğunlaşmak, yerleşmiş bir düşünce yapısıydı. Portföy Kariyeri sisteminde tek bir alana karar verme düşüncesi yıkılmaya çalışılıyor. Bunun yerine kişinin kazanmak istediği beceriler esas alınıyor. Kişinin kullanmak istediği becerilere karar vermesi çok daha hedefli bir kariyer fırsatı doğurduğu gibi, verimliliği artırarak çalışanın memnuniyet seviyesini artıracak bir yöntem.

Aynı zamanda becerilerin geliştirilmesi, farklı sektörlerde ya da projelerde çalışma fırsatları doğurduğu için hem çalışan hem de iş veren açısından seçenekleri artıracak. İyi ücretler ile çalışacak yetenekli işçiler için sayısız mikro işler ortaya çıkacak.

Aslında “portföy kariyeri” yeni bir fikir değil. Fakat gelişen teknoloji ile birlikte ana akım sistemin içine girebilmesi kolaylaşmış durumda.
 
Gelenekselin Yıkılması
 
Fütüristler ve insan kaynakları uzmanları, iş hayatında artık bir seferde birkaç uzun vadeli proje ya da görevde yer alınacağını bildiriyorlar. Bir işteki rol ya da iş tanımına takılmak yerine daha fazla istihdamı sağlayacak şekilde kişisel becerilerin geliştirilebileceğini ön görüyorlar.
 
Gençler için bu durum geleneksel yöntemlere nazaran çok daha tutkulu çalışma şansı yaratacak. Büyük bir şirketin içinde becerilere yönelik mikro işlerde çalışmak kişiye kendini daha girişimci hissettirecek.
 
Dahili Freelancer
 
1980’lerin sonundan bu yana portföy kariyeri fikri oluşmuş olmasına karşın, teknolojinin henüz o kadar gelişmemiş olması, yeni fırsatların ortaya çıkmasını güçleştiriyordu. İnsanların kendine özgü bir kariyer yolu oluşturmasına fırsat tanıyan bu sistemi  yerleştirmek için zamana ihtiyaç vardı. Şimdi ise teknolojinin gelişmesi ile birlikte mikro iş konsepti profesyonel sıralamaya yükseliyor. 
 
 
 
 
Geleneksel şirketler de yavaş yavaş bu yeni sisteme göre evriliyor. Kendi çalışanlarına serbest meslek benzeri proje fırsatı sunuyor. Cisco, Master Card gibi şirketler belirgin rollere sahip insanlar yerine, şirketteki boşlukları doldurmaya yönelik çalışmalar yapıyor. Bu çalışmalar iç mobilite platformları olarak adlandırılıyor. Tek bir süpervizör altında çalışmak yerine işçiler, geliştirmek istedikleri becerileri temel alarak şirketin farklı bir bölümünde çalışabiliyorlar. Yatırım gelirisi henüz irdelenmemiş olmasına karşın sistemin işlediği bilinmekte. Hatta daha fazla firmanın bu yönde talebi bulunuyor. 
 
Mesleklerin kişinin kimliğini etkilediği biliniyor. Mikro iş sahiplerinde de girişimci ruh ve özerklik kimliklerinin geliştiği belirtiliyor. Ayrıca bu sistem ile çalışan kişilerde bir şirketten diğer şirkete geçme ihtimali de düşüyor ve şirket içinde rekabet artırıyor. 
 
Nerede ve nasıl çalışmak istediğini seçebilmek eğlenceli görünse de uzun vadeli bir kariyer düşünüldüğünde iş portfoyu yaratmak sakıncalı olabiliyor. Mikro işlere adapte olmakta en büyük engel zihniyet. Sürekli olarak bir işten diğerine geçildiğinde bu değişim can sıkıcı olabiliyor ve başarının ölçümü için net bir yol bırakılamıyor.
Projeler düzenli olarak tamamlandığında bile, kişinin başarılı olduğunu hissetme ihtimali düşüyor. 
 
Bazı şirketler bu sistemi deniyor olsa da mesleki büyümeye neyin neden olduğu konusunda geleneksel zihniyeti yıkmak uzun yıllar sürebilir.

 

Soru ve Yorumlar

Makale hakkındaki soru ve görüşlerinizi duymaktan memnuniyet duyacağız. info@stratejico.com adresinden bize ulaşabilirsiniz.  

Hakkımızda

StratejiCo. 1987’den beri Avrasya bölgesinde uluslararası firmalara ve kamu kurumlarına danışmanlık sağlayan bağımsız bir kurumsal ilişkiler ve kamu ile iletişim danışmanlığı şirketidir.

Yasal Uyarı

Bu rapor StratejiCo. tarafından, kamuya açık kaynaklardan toplanan bilgilere 

dayanarak hazırlanmıştır. Bu raporda ortaya konan görüş ve öneriler StratejiCo.’nun resmi görüşünü yansıtmamaktadır. Bu içeriğin amacı okuyucularımıza kendi işleriyle ilgili farklı bakış açıları sunmaktır. StratejiCo. burada sağlanan bilgilere dayanarak alınan kararlardan sorumlu tutulamaz.

Copyright © 2016 Bütün hakları saklıdır. 

Hizmetlere Göre Filtre
İçgörü ve Bilgi Yönetimi
Paydaş İlişkileri Yönetimi
Organizasyonel Gelişim
Başa Dön