AGİLE YÖNTEMİNİ UYGULAMAYA NASIL BAŞLAMALI?

Yazar: İnanç Civaz

İlgili Hizmet: Değişim Yönetimi ve Organizasyonel Dönüşüm,

Çevik Yaklaşım ve Yönetim

İletişim: inanc.civaz

 

 

Agile Yöntemini Uygulamaya Nasıl Başlamalı?

5 Aralık 2017

 

Geçen yazımızda Agile yöntemini uygularken vazgeçilmez olan kullanıcı hikayesi, iterasyon (tekrar), geçmişe dönük değerlendirme (retrospective) gibi kavramlardan bahsetmiş ve bir Agile projenin başarılı olması için hangi koşulların sağlanması gerektiğini kısaca açıklamıştık.

Bu yazımızda, şirket içinde bir Agile ekip kuracaksanız ya da Agile bir ekibe katıldıysanız, yöntemi pratiğe dökmek için yararlı olabilecek uygulamaları inceleyeceğiz.

1. Kullanıcı Hikayesi

Kullanıcı hikayesi ürün/hizmet geliştirme sürecinin başlıca girdilerinden biridir. 3 maddesi olan bir sözdizimi olarak düşünülebilir. Ürün geliştirirken kullanıcı hikayesinin bu 3 maddeye cevap verebiliyor olması gerekir.

"Bir [kişi/kullanıcı/karakter] olarak,

[Yapmak istediğim] şeyin,

Bir [ödül/fayda] getirmesini istiyorum.

2. Kullanıcı Hikayesi Üzerinden İş Birliği

Kullanıcı hikayesi yoluyla tartışma ortamı sağlamak; ekip arasında ihtiyaca dair netlik kazandırmak, aynı dili konuşmak ve ürün/hizmet gerekliliklerini belirlemek için sağlıklı bir yoldur. Agile, bu iş birliği yoluyla geleneksel yöntemlerden ayrılır.

3. Kısa Süreli Çalışma Blokları (Hızlı Koşu)

Agile'ı geleneksel çalışma yöntemlerinden ayıran bir diğer yöntem ise, dokümantasyonların ve karşılıklı iletişim yetersizliğinin genellikle aksattığı ürün/hizmet geliştirme sürecini 2-4 haftalık iterasyonlar (tekrarlı çalışmalar) halinde iyileştiren ve sprint denilen hızlı koşuya benzetilen çalışma programlarıdır. Bu süreçte ekipteki etkileşim, günlük yapılan toplantı ve geri bildirim aktiviteleriyle canlı tutulur. İterasyonların kısa, gözlem seviyesinin yüksek tutulması, süreç bitip geçmişe yönelik değerlendirme (retrospective) yapıldığında neyin işe yarayıp neyin geliştirilmeye ihtiyacı olduğunun belirlenmesine yardımcı olur.

İterasyonlar şeklinde çalışmanın işe yaraması için gerekli 4 unsur vardır: 

  • Uygulanabilir fikirler: 9 aylık bir çalışma süreci gerektiren bir fikri alıp, 2 haftalık bir Agile iterasyonunda uygulayarak sağlıklı sonuçlar beklemek çok gerçekçi bir yaklaşım değildir. Büyük resmi kaybetmeden, fikirlerin alınıp küçük ve uygulanabilir adımlara bölünmesi gerekir.
     
  • Problem odağını unutmamak: İnovasyonun doğasında belirsizlik olduğundan, takımlar sadece belli bir çözüm üretmeye odaklanırken çözülmeye çalışılan problemi de akıldan çıkarmamalıdır; ancak bu şekilde esneklik sağlanabilir ve farklı bakış açılarıyla farklı çözümler getirebilir.
     
  • Geçmişe dönük değerlendirme: Eğer takım düzenli ve sürekli olarak neyin işe yaradığı ve neyin geliştirilmeye ihtiyacı olduğunun incelemesini yapmazsa, Agile yöntemin bir yararı kalmaz.
     
  • Multi-disipliner takımlar: Adanmış ve kendi kendini organize edebilen takımlar verimli çıktı ve inovasyon isteyen her yeni şirket için olmazsa olmaz bir unsur haline geldi. Silolara bölünmüş organizasyon yapısı ve şirket kaynaklarını departmanlara bölen projeler artık "eski normal" olarak adlandırılıyor ve işe yaramayan unsurlar olarak görülüyor.

 

Bu unsurları yerine getirirken bir ayrıntıyı unutmamak önemli: O da iterasyon sürecini ürünün üzerine değen sihirli bir değnek gibi görmemek! İterasyonlar zaman yönetimi için yararlı olacaktır, fakat ortaya çıkacak ürün/hizmetin kalitesi ekibe ve ekibin kendi kendini organize etme yeteneğine bağlı. 

Hızlı koşu (sprint) nasıl uygulanmalı?

İyi bir ürün/hizmet olabileceği düşünülerek toparlanan fikir listesinden bir sonraki iterasyonda küçültmek üzere bir set seçilerek süreç başlatıldıktan sonra ilk hızlı koşu uygulamaya konulabilir.

Sprint süresi boyunca, yüksek fonksiyonlu Agile ekiplerde, bireyler işleri en optimum şekilde bölüşmek için kendileri organize olurlar, birbirlerine yardım ederler ve her şeyin doğru anlaşıldığına emin olurlar. Bunu sağlamak günlük tercihen 15 dakikalık kısa toplantılar (daily stand-up) yaparlar ve herkesin aşağıdaki sorulara cevap vermesi ideal olarak istenir. (4. soru StratejiCo. tarafından eklendi.)

1. Dün ne başardım?

2. Bugün ne başaracağım?

3. Hangi engeller sürecimi yavaşlatıyor?

4. Ekipteki, hangi arkadaşımdan ne bekliyorum?

 Geriye dönük değerlendirme (retrospective) nasıl uygulanmalı?

Agile yöntemin çıktılarını fark edebilmek için yapılması gereken en önemli aktivitelerden biri geriye dönük değerlendirme (retrospective). Bir iterasyon bittikten sonra ekibin belki de birkaç saatini harcayacağı bu geri bildirim çalışması bir sonraki için yaşanması muhtemel hataların önüne geçmeye yardımcı olacaktır.

Bu değerlendirme için en çok kullanılan yöntemlerden biri "5 neden" yöntemi. Süreçte bir şey yanlış gittiğinde, sorunun gerçekten derinine inmek için "Neden?" sorusunu 5 kere sormak gerekiyor. Buradan çıkarılan sonuçlar, bir sonraki iterasyonda neyin nasıl yapılacağına dair izlenebilecek bir kurallar listesine dönüştürülmelidir.

İterasyon, hızlı koşu (sprint), geriye dönük değerlendirme (retrospective) gibi Agile yöntemine özgü kavramlarla süreçsel yaklaşımımızı biraz daha derinleştirdik.

Gelecek makalemizde ise Agile'ı diğer yöntemlerden ayıran farkları inceleyeceğiz.

Soru ve Yorumlar

Makale hakkındaki soru ve görüşlerinizi duymaktan memnuniyet duyacağız. info@stratejico.com adresinden bize ulaşabilirsiniz.  

Hakkımızda

StratejiCo. 1987 yılından beri uluslararası firmalara ve kamu kurumlarına araştırma, analiz, stratejik yönlendirme, itibar yönetimi, kriz yönetimi, kurumsal değerler ve ilişkiler, organizasyonel dönüşüm ve çevik yapı yönetimi, çalışan ve sendika ilişkileri, hükümetle ilişkiler ve topluluk bağlılığı ve katılımı alanlarında hizmet sunan iletişim ve ilişki yönetimi konularında uzmanlaşmış bağımsız bir stratejik danışmanlık firmasıdır.

Yasal Uyarı

Bu rapor StratejiCo. tarafından, kamuya açık kaynaklardan toplanan bilgilere dayanarak hazırlanmıştır. Bu raporda ortaya konan görüş ve öneriler StratejiCo.’nun resmi görüşünü yansıtmamaktadır. Bu içeriğin amacı okuyucularımıza kendi işleriyle ilgili farklı bakış açıları sunmaktır. StratejiCo. burada sağlanan bilgilere dayanarak alınan kararlardan sorumlu tutulamaz.

Copyright © 2019 Bütün hakları saklıdır. 

Hizmetlere Göre Filtre
İçgörü ve Bilgi Yönetimi
Paydaş İlişkileri Yönetimi
Organizasyonel Gelişim
Başa Dön