DEĞİŞİMİN KALBİNDE MOTİVASYON: AMA HANGİ MOTİVASYON?

Yazar: Gizem Oktay

İlgili Servis: Değişim Yönetimi

ve Organizasyonel Dönüşüm,

Çevik Yaklaşım ve Yönetim

 

 

Değişimin Kalbinde Motivasyon: Ama Hangi Motivasyon?

2 Nisan 2018

 

Bir önceki yazı serimizde girişimci kültürle birlikte gitgide yaygınlaşan ve dünyanın en başarılı bazı şirketleri (Google, Netflix, LinkedIn, Amazon, Spotify, Instagram vb) tarafından kullanılan Agile iş yapış pratiğinden bahsetmiştik. Bu yazımızda da Agile pratiklerine yön veren motivasyon modellerinden bahsedeceğiz.

 

Taylorist dönemdeki üretim bandından günümüze geldiğimizde bireylerin yaptıkları işlerle daha çok etkileşimde bulunduğunu ve bu sebeple yaptıkları işlerde daha çok anlam aradıklarını görüyoruz. Bu anlamın bulunmasına yardımcı olan sürekli öğrenme, keşifsel görev ve yaratıcı denemeler gibi eylemler Agile kültürde çok disiplinli proje gruplarında bedenleniyor ve bireyler, bu yaklaşımları benimsemeleri için teşvik ediliyor.

 

 

Bu uygulamalar bireyin motivasyonunu temel ihtiyaçları karşılamaktan öteye götürerek içkin* bir kaynağa döndürüyor. Agile bireyler arasındaki etkileşimi, planlama ve dokümantasyonun üzerinde tutarak hızlı ve verimli ürün geliştirmeye imkan sağlayan bir yöntem olarak ortaya çıktı. Sürekli değişimin hâkim olduğu VUCA döneminde Agile’ın sunduğu hızlı deneme ortamı günümüz şirketleri için kıymetli bir değer yaratıyor. Bununla birlikte Agile yalnızca bir iş yapış pratiği olmanın ötesine geçerek şirketlerde zihniyet ve kültür değişimi yaratmaya, silo yapılı departmanlarla çalışan bireyler arasındaki etkileşimin artmasına olanak veriyor. Etkileşimi artan, inisiyatif alan çalışma ekipleri, temel ihtiyaçları karşılamaktan ziyade katma değer üretmeye dayalı bir kaynağa dönüyor.

Agile’ın günümüz şirketlerinin yaşadığı sorunlara çözüm üretebilmesinin arkasında pek çok faktör var. Bu faktörlerden belki de en önemlisi farklı deneyim ve fonksiyonlara sahip proje grupları yaratarak bireyler arasındaki etkileşim ve motivasyon seviyesini artırması, dolayısıyla katma değere sahip iş üretmeye olanak vermesi.

Taylorist dönem sonrası Endüstri 4.0 ile birlikte insanların motivasyon kaynakları değişiyor. Bu değişime ayak uydurmak için doğru yaklaşıma sahip olmak gerekiyor.

Günümüzde şirket ve organizasyonlar ayakta kalmak istiyorlarsa, hızlı değişen şartlara adaptasyonu ve gelişimi destekleyici kültürleri benimsemeliler. Agile, şirketlerin ihtiyacı olan yeni kültürü oluşturmalarına yardımcı olacak bir yöntem olma potansiyeli taşıyor. Agile’ın pratikteki uygulamaları hakkında bilgi almak istiyorsanız ve Agile’ın şirketlerde nasıl uygulanabileceğini merak ediyorsanız ilgili yazımıza göz atabilirsiniz.

 

Peki siz şirketinizde ya da parçası olduğunuz organizasyonda Motivasyon 3.0’a sahip olduğunuzu düşünüyor musunuz? Anketimize katılın.

*İçkin: Varlığın yapısına karışmış bulunan, varlığın yapısında var olan

 

Soru ve Yorumlar

Makale hakkındaki soru ve görüşlerinizi duymaktan memnuniyet duyacağız. info@stratejico.com adresinden bize ulaşabilirsiniz.  

Hakkımızda

StratejiCo. 1987 yılından beri uluslararası firmalara ve kamu kurumlarına araştırma, analiz, stratejik yönlendirme, itibar yönetimi, kriz yönetimi, kurumsal değerler ve ilişkiler, organizasyonel dönüşüm ve çevik yapı yönetimi, çalışan ve sendika ilişkileri, hükümetle ilişkiler ve topluluk bağlılığı ve katılımı alanlarında hizmet sunan iletişim ve ilişki yönetimi konularında uzmanlaşmış bağımsız bir stratejik danışmanlık firmasıdır.

Yasal Uyarı

Bu rapor StratejiCo. tarafından, kamuya açık kaynaklardan toplanan bilgilere dayanarak hazırlanmıştır. Bu raporda ortaya konan görüş ve öneriler StratejiCo.’nun resmi görüşünü yansıtmamaktadır. Bu içeriğin amacı okuyucularımıza kendi işleriyle ilgili farklı bakış açıları sunmaktır. StratejiCo. burada sağlanan bilgilere dayanarak alınan kararlardan sorumlu tutulamaz.

Copyright © 2019 Bütün hakları saklıdır. 

Hizmetlere Göre Filtre
İçgörü ve Bilgi Yönetimi
Paydaş İlişkileri Yönetimi
Organizasyonel Gelişim
Başa Dön