EN “HIZLI MODA”: ZARA ÖRNEĞİ

11 Kasım 2019

gozdeyesil
Yazar: Gözde Aytulun
İlgili Servis: Çevik Yaklaşım

ve Yönetimi

İletişim: gozde.aytulun

 

   
ulasyardimci
Yazar: Ulaş İzmen Yardımcı
İlgili Servis: Çevik Yaklaşım

ve Yönetimi

İletişim: ulas.yardimci

 

   

Senelerdir iş dünyası kitapları, pazarlama stratejisinde şu inancı vurguladı: Bir şirket ya büyük ve düşük maliyetli olur ya da odaklanmış ve farklılaşmış olur. Peki ya şirketler hem çok büyüyüp hem de müşterilerin değişen tercihlerine hızlı yanıt verirse?

 

Bugünün teknolojik gelişmeleri ve analitik teknikleri, geleceğin firmasını yeni bir hedefle tanımlamayı mümkün kılıyor: Ölçeklendirme ve büyümenin faydalarını, müşteri bağlılığının avantajlarıyla birleştirerek rekabet etmek.

 

İşte tam bu noktada Zara örneği karşımıza çıkıyor. Geçtiğimiz 44 yıl boyunca pazarın çok önemli bir bölümünü etkisi altına alan Zara, dünya çapında 2.200’den fazla mağazaya ulaşarak, “hızlı moda” endüstrisindeki rakipleri arasında en yüksek ve en hızlı kar marjını elde etti.

 

Dijitalleşmeyle beraber hızla büyüyen Zara’nın başarısının sırrı, sektörel büyümenin getirebileceği yavaşlama olasılığını ortadan kaldırmasında yatar. Zara, müşterilerinin isteklerine hızla yanıt veren dikey entegre tedarik zinciri, etkin karar mekanizması ve ürün çeşitliliği & farklılığı sonucunda moda sektörüne liderlik etmeye ve değer & fark yaratmada rakiplerinden bir adım önde olmaya devam ediyor.

zara

 

ZARA'DA ÇEVİK SÜREÇ NASIL İŞLEDİ?

 

Duyarlı Tedarik Zinciri

1

Zara, rakiplerinden farklı olarak, şirket içi üretim payını %50 gibi çok yüksek bir oranda tutuyor.

Nakliyede hava taşımacılığı yapıyor.

2 haftalık kısa döngülerle işleyen otomatik bir stok yenileme sistemi var.

 

Proaktif Bildirim

Screen Shot 2019-11-11 at 13.48.43Gerçek zamanlı müşteri geribildirimleri ile planlama yapıyor.

Otomatik yenileme sisteminde doğru tahminler için satış noktası verilerini kullanıyor.

Big data’yı etkin bir şekilde kullanıyor. 

 

Etkin Karar Mekanizması

2

Öğrenme sistemleri ve yetkili mağaza yöneticileri ile doğru ve etkin kararlar alınıyor.

Müşteri ve sektör verilerine göre şekillenen otomatik sistemin oluşturduğu kararlara hızlı ve zamanında  müdahale imkanı var.

 

 

SONUÇ NE OLDU?

Zara vs H&M: Zara, birim başına daha yüksek kâra ve rakiplerinden daha hızlı ciroya sahip.

chart1

Zara’nın iki haftalık kısa döngülerle trendlere uygun güncellenen tasarımları müşteriyle buluşturması ve müşterilerin bu tasarımların kısıtlı süreyle  mağazada olduğunu bilmesi, Zara’nın mağaza ziyaretlerinin çok daha fazla olması ve satılmayan ürünlerin daha az olmasını da beraberinde getiriyor.

chart2    

Moda sektöründeki rakipleriyle karşılaştırıldığında; en hızlı büyüme ve en yüksek kar marjının yine Zara’da olduğunu görüyoruz. 

 

chart3

Dijital dönüşüm; hız, kolaylık, müşteri ve data odaklı olmayı sektörün ön koşulları haline getirirken, biz de bu yazımızda olduğu gibi organizasyonel dönüşüm alanındaki alanındaki yenilikçi fikirler ve trendleri sizinle paylaşmaya devam edeceğiz. Takipte kalın! :)

 

Soru ve Yorumlar

Makale hakkındaki soru ve görüşlerinizi duymaktan memnuniyet duyacağız. info@stratejico.com adresinden bize ulaşabilirsiniz.  

Hakkımızda

StratejiCo. 1987 yılından beri uluslararası firmalara ve kamu kurumlarına araştırma, analiz, stratejik yönlendirme, itibar yönetimi, kriz yönetimi, kurumsal değerler ve ilişkiler, organizasyonel dönüşüm ve çevik yapı yönetimi, çalışan ve sendika ilişkileri, hükümetle ilişkiler ve topluluk bağlılığı ve katılımı alanlarında hizmet sunan iletişim ve ilişki yönetimi konularında uzmanlaşmış bağımsız bir stratejik danışmanlık firmasıdır.

Hizmetlere Göre Filtre
İçgörü ve Bilgi Yönetimi
Paydaş İlişkileri Yönetimi
Organizasyonel Gelişim
Başa Dön