|
Değişimi öngörmek, değişime hazır olmak, değişen koşullara uyum sağlamak... Bu sözleri kim bilir ne sıklıkta duyuyoruz. Hemen her gün e-posta kutumuza ya da sosyal medya hesaplarımıza düşen bir bilgi, önümüzdeki yıllarda "hayatımızı kökünden değiştirecek" ya da "bugüne kadarki çalışma ezberlerini bozacak" bir gelişmeyi müjdeliyor.
Geleceğe hazır olmak için trendleri iyi okumamız ve bugünden doğru yerlere yatırım yapmamız öneriliyor. İş dünyası liderlerinin payına da bunun nasıl yapılabileceği üzerine uzun uzun düşünmek kalıyor.
Yapay zeka ve robot teknolojilerinin şirketleri kasıp kavurduğu ve neredeyse her organizasyonun iş modelini değişime ayak uyduracak şekilde gözden geçirdiği bir dönemden geçiyoruz. Her ne kadar tüm değişimlere hakim olsak da, bir soruyu yeterince tartışmıyoruz.
"Neler değişmeyecek?"
Bu soruya doğru cevapları bulmak şirketinizin geleceğine yön verebilmek için hayati öneme sahip. Çünkü gelecekte aynı kalacak şeyleri tespit etmek aslında hangi alanlara güvenle yatırım yapılabileceğini, hangi süreçlerin temel olarak korunması gerektiğini ve şirketinizin rekabet avantajını sürdürmesi için neleri aynı tutacağını belirliyor. Diğer bir ifadeyle, değişimi yakalrken savrulmanın önüne geçmek ve esneklik ile istikrar arasındaki dengeyi tutturmak için nelerin değişmeyeceğini anlamak gerekiyor.
Her şirketin çalışma alanına göre farkılıklar gösterecekse de, önümüzdeki 10 yılda değişmeyecek bazı konuların aşağıdakiler olduğunu söylemek mümkün:
1. Müşteriler: Müşterilerin her zaman en uygun fiyata en kaliteli ürünü ve hizmeti, en kısa zamanda ve kendi istedikleri özelliklere uygun şekilde elde etme talepleri değişmeyecek.
2. Çalışanlar: Çalışanlar yaptıkları işte değer görme, manevi tatmin elde etme ve yaratıcılıklarını kullanma gibi konulara önem vermeye devam edecekler. Kendilerini güvende hissettikleri ve ifade edebildikleri ortamları tercih edecekler.
3. İtibar: Şirketlerin kamuoyundaki itibarı, ürün ve hizmetlerine olan talebi belirlemekteki önemini koruyacak. Toplumla kurulan ilişkinin güvenilirliği, itibarın temel belirleyicisi olmaya devam edecek.
4. Liderlik: Strateji geliştirmede, karar almada ve uygulamada liderliğe olan güven ve bağlılık önemini koruyacak. Liderler zor zamanlarda kurumlarını bir arada tutan ve yön gösterici kişiler olacak.
5. Kamu: Piyasalardaki değişimlere paralel olarak, devletin rolü her zaman önemli bir etken olacak. Özel sektör ve kamu arasındaki ilişkiler, piyasanın kural koyucusu olmaya devam edecek.
Yukarıdaki beş konunun ötesinde birçok başka alanda nelerin değişmeyeceğini tespit etmek mümkün. Ayrıca bu alanların kendi içerisindeki değişimleri belirlemek de. Her koşulda, bugün alınacak kararların yarın ya da değer üretebilmesi için hayatın değişen kadar değişmeyen dinamiklerini de göz önüne almak gerekiyor.
Soru ve Yorumlar
Makale hakkındaki soru ve görüşlerinizi duymaktan memnuniyet duyacağız. info@stratejico.com adresinden bize ulaşabilirsiniz.
Hakkımızda
StratejiCo. 1987’den beri Avrasya bölgesinde uluslararası firmalara ve kamu kurumlarına danışmanlık sağlayan bağımsız bir kurumsal ilişkiler ve kamu ile iletişim danışmanlığı şirketidir.
Yasal Uyarı
Bu rapor StratejiCo. tarafından, kamuya açık kaynaklardan toplanan bilgilere dayanarak hazırlanmıştır. Bu raporda ortaya konan görüş ve öneriler StratejiCo.’nun resmi görüşünü yansıtmamaktadır. Bu içeriğin amacı okuyucularımıza kendi işleriyle ilgili farklı bakış açıları sunmaktır. StratejiCo. burada sağlanan bilgilere dayanarak alınan kararlardan sorumlu tutulamaz.
Copyright © 2017 Bütün hakları saklıdır.