GELENEKSEL BİR SEKTÖRÜN DİJİTAL DÖNÜŞÜMÜ

 

 
Author: Emre Doğru

İlgili Hizmetimiz: Değişim Yönetimi ve Organizasyonel Dönüşüm, Çevik Yaklaşım ve Yönetim

İletişim: emre.dogru

Geleneksel Bir Sektörün Dijital Dönüşümü

7 Nisan  2017

Royal FloraHolland çiçek sektöründe gerçekleştirdiği Çevik (“Agile”) dönüşüm ile üreticiler ve tüketiciler için yeni iş fırsatları yaratıyor. Bu dönüşüm, dijitalleşme çağında bir taraftan işlerinde istikrarı korurken diğer taraftan kendilerini yeniden tanımlamak isteyen şirketler için önemli dersler sunuyor.

 

 

Bir Asırlık Dönüşüm

Bundan yüzyıl önce birkaç Hollandalı üretici bir çiçek kooperatifi kurmaya karar verdiklerinde tek amaçları Hollanda’daki piyasanın koşullarını iyileştirmekti. Bugün Royal FloraHolland 4.5 milyar Euro’luk bir ciroya ve 4.600 üyeye sahip, gittikçe daha fazla uluslararasılaşan dev bir kuruma dönüştü. Kooperatifin ana misyonu olan “üreticiler ve tüketiciler için bir pazar yeri oluşturma” hedefi aynı kalsa da sektördeki değişimlere beraber gerek stratejisi gerekse altyapısı gelişti. Royal FloraHolland Dünya’nın en büyük çiçek ve süs bitkisi kooperatifi olmanın yanı sıra sektörü, başta üreticiler, müşteriler, servis sağlayıcılar ve son tüketiciler olmak üzere herkesin fayda sağlayacağı bir şekilde dönüştürme sorumluluğunu taşıyor. Royal FloraHolland yönetimi için bu sorunun cevabı ise dijitalleşme.

 

 

Dijital Dönüşümde ‘Çeviklik’

Ancak bir sektörü dijitalleştirmek o kadar da kolay değil. Bir şirketi dönüştürmekten çok daha zor. Ticari çıkarları farklı olan binlerce oyuncunun dâhil olduğu bir dönüşüm bu. Buna ilâveten, her bir şirketin “kendine göre” bir iş yapış şekli, on yıllar öncesine dayanan alışkanlıkları ve iş ilişkileri var. Bu nedenle Royal FloraHolland uzun sürecek bir evrimleşmeden ziyâde, yıkıcı bir iş modelini tercih etti: agile dönüşüm.

 

 

Bu yıkıcı iş modelinin temel amacı ise kooperatifin mezat sistemini dijitalleştirmek. Royal FloraHolland, bu amaçla “Dijital Sera” (The Digital Greenhouse) adı verilen, agile ekiplerin bir arada çalıştığı ve birkaç haftada ürün prototiplerini ürettiği bir kumanda merkezi kurdu. Bu dijital platform yakında StratejiCo.’nun Royal FloraHolland’a danışmanlık verdiği Türkiye’de pilot proje olarak uygulanıp uluslararası hâle getirilecek. Bir taraftan agile yöntemin temel prensiplerini uygulayıp, diğer taraftan projelerin özelliklerine göre esnek çalışan bu ekipler, Royal FloraHolland’ın dijitalleşme vizyonunu gerçekleştirme yolunda şimdiden önemli adımlar atıyorlar.

 

 

Şirketler için öneriler

Royal FloraHolland geleneksel bir sektörde faaliyet gösteren ve kâr amacı gütmeyen yerleşik bir kurum. Yukarıda anlatılan dijitalleşme programı, şirketin temel yapısını bozmadan inovatif bir kültür geliştirmek için agile yöntemlerin kullanılabileceğini gösteren önemli bir örnek oluşturuyor. Aynı hedefe sahip şirketler için bu örnekten çıkarılabilecek önemli dersler var:

  1. İş çevrenizi dürüstçe değerlendirin: Dijitalleşmeye başlamadan önce, Royal FloraHolland sektöründeki dinamikleri analiz etti ve en temel sorulara yanıtlar aradı: “Neden varız?”, “Üyelerimize nasıl değer katıyoruz?” ve “Sektörel dinamikler değişirken varlığımızı nasıl koruruz?”.
  2. Vizyonu tanımlayın: Agile yöntemler en çok organizasyonun gitmek istediği yerle ilgili muğlak da olsa bir fikrin olduğu durumlarda başarılı oluyor. Royal FloraHolland için bu vizyon dijitalleşmeydi. ‘Nasıl’ sorunun cevabı ise adım adım ortaya çıktı.
  3. İletişime önem verin: Şirketin içindeki ve dışındaki paydaşlarla doğru iletişimi kurmak bütün büyük dönüşümlerde yaşanan tedirginlikleri gidermek için çok önemli bir işlev görüyor. Royal FloraHolland’ın üyelerinin sesini duyurmasını sağlayan bir kurumsal yönetim yapısı var. Sürecin ilk aşaması, önce bu yapıyı dijitalleştirerek uluslararası üyelerine söz hakkı vermek oldu.
  4. Yaparak öğrenin: Detaylı planlamalar yapılıp “belki bir gün hayata geçer” diye beklenen günler geride kaldı. Agile yöntemin en önemli gücü bir an önce uygulamaya geçmekten geliyor. Denenebilir prototipler kısa zamanda ortaya çıkıyor.
  5. Geribildirim & Revizyon: Müşterileri (ya da kullanıcı her kimse) sürece dâhil edip görüşlerini almak hem hızlı çözümler bulmayı sağlıyor hem de gereksiz yatırımlar için harcanacak zaman ve maliyet kaybını önlüyor.

 

Soru ve Yorumlar

Makale hakkındaki soru ve görüşlerinizi duymaktan memnuniyet duyacağız. info@stratejico.com adresinden bize ulaşabilirsiniz.  

Hakkımızda

StratejiCo. 1987’den beri Avrasya bölgesinde uluslararası firmalara ve kamu kurumlarına danışmanlık sağlayan bağımsız bir kurumsal ilişkiler ve kamu ile iletişim danışmanlığı şirketidir.

Yasal Uyarı

Bu rapor StratejiCo. tarafından, kamuya açık kaynaklardan toplanan bilgilere 

dayanarak hazırlanmıştır. Bu raporda ortaya konan görüş ve öneriler StratejiCo.’nun resmi görüşünü yansıtmamaktadır. Bu içeriğin amacı okuyucularımıza kendi işleriyle ilgili farklı bakış açıları sunmaktır. StratejiCo. burada sağlanan bilgilere dayanarak alınan kararlardan sorumlu tutulamaz.

Copyright © 2016 Bütün hakları saklıdır. 

 

Hizmetlere Göre Filtre
İçgörü ve Bilgi Yönetimi
Paydaş İlişkileri Yönetimi
Organizasyonel Gelişim
Başa Dön