|
8 NİSAN 2020
Bir krizin sönümlemesi için ya öngörülebilirliğinin artması ve/ya kontrol edilebilir hale gelmesi gerekir. Koronavirüs krizinde yolun sonunu görmek için etkili bir ilaç, aşı bulunması ya da toplumsal bağışıklığın oluşması gerekiyor. Henüz bu durumda değiliz. İçinde bulunduğumuz aşama krizin ikinci evresi dediğimiz en tehlikeli aşaması. Her krizin 5 evresi vardır.
Birinci evrede kriz ya fark edilmez ya da önemsenmez. Bazen saklanılmaya çalışılır. Ancak gerçek bir kriz kontrol edilemeyeceği için ne kadar uğraşılsa da bir yolunu bulur ortaya çıkar. Genellikle işletmelerde işler basına yansıdığı zaman artık kontrol edilemeyeceğine kanaat getirilir. Maalesef yöneticilerin birçoğu buna kriz derler. Ama kriz çoktan başlamıştır. Krizin birinci evresi buraya kadar sürer.
Süreç iyi yönetilirse ikinci evre daha kısa sürer. Yönetilmezse ne olacağına bakalım:
Ana akım medya ne kadar sorumlu davransa da güven azalır. İşin başındaki yöneticilere güven kaybolur, insanlar etraflarındaki kişilerden ve sosyal medyadan bilgilenmeye çalışır. Bir anda bir haber milyonlara ulaşır. Bazen doğru haberler olsa da yalan ve sansasyonel mesajların her zaman yayılma hızı daha fazladır. Haberin yalan olması değil, kitlelerin ona inanmış olması sonucu belirler. Eğer bir an önce durum sakinleşmez daha da yükseleceği beklentisi oluşursa durum vahimleşir. Bu ikinci evrede öngörü yapılamaması paniği tetikler. İnsanlar panik halindeyken hayatlarının en kötü kararlarını verirler. Bu durumun ilacı açık iletişim ve doğru bilgilendirmedir. Durumu olduğundan iyi veya kötü göstermenin yarardan çok zarar getirir. Biz bu evredeyiz.
Üçüncü evre krizin sönümleme aşamasıdır. Bu evreye geldiğimizi anlamamız için iki gerek ve bir yeter şartın oluşması gerekir. Gerek şartlardan birincisi, krizin ne zaman bitebileceği ile ilgili iyi kötü bir tahminin oluşmasıdır. Yani tünelin ucunun görünmesi gerekir. Salgının artış hızının yavaşlaması ve düşmesi bunun bir göstergesidir. İkincisi, durumun kontrol altına alınabileceğinin anlaşılmasıdır. Yeter şart ise krizden çoğunluğun etkilenmiş olmasıdır. Artık herkes kendisini tek başına kurtaramayacağını farkına varır.
Tam bu noktada işler ve moraller yavaş, yavaş düzelmeye başlar. Sonunda dördüncü evreye girilir ve bu yaraların sarılması, hasarın kontrolü aşamasıdır. Bazen büyük krizlerden sonra beşinci evre yaşanır. Bu evrede ayakta kalanlar yeni güç odakları oluşturur ve paylaşım sorunu ortaya çıkar. Eğer bu evre iyi yönetilmezse kriz yeni boyutlara ulaşabilir. Bunun insanlığın yakın tarihinde birçok örneği var. İkinci Dünya Savaşı sonrası soğuk savaş ve insanlığı yok etmeye kadar yaklaşan nükleer savaş tehlikesi gibi.
Ben özel sektörde bu tip iki vaka yaşadım. Düşmanım yaşamasın çok zor ve yıpratıcı bir durum.
Sakın ola önünüzdeki haftalarda sizi paniğe sürükleyecek haberleri bu testten geçirmeden başkasına yaymayın. Sonra çok üzülebilirsiniz.
Kriz nasıl olur? Eğer yukarıda bahsettiğimiz beşinci evreye girersek, yani gelişmiş ülkeler bu durumu fırsat görüp gelişmekte olan ülkeleri ekonomik, politik ve askeri olarak ezerlerse, durum bir anda yeni bir krize dönebilir.
Bu tahlilimi lütfen bir niyet okuma olarak almayın. Kimsenin ne yapacağını özellikle içinde bulunduğumuz ortamda tahmin edemeyiz. Ancak insanların sağduyularının baskın çıkarak daha adil ve sorumlu bir evrensel bir yönetişim modeli oluşturulmazsa işimiz zor.
İçinde bulunduğumuz bu evrede sakın ola hayatın anlamsızlığını düşünerek işinizden kopmayın aksine daha da sarılın ve gelecek evrenin geleceğini bilerek savaşın.
En önemlisi de tabii ki evde kalın, sağlıkla kalın.
Soru ve Yorumlar
Makale hakkındaki soru ve görüşlerinizi duymaktan memnuniyet duyacağız. info@stratejico.com adresinden bize ulaşabilirsiniz.
Hakkımızda
StratejiCo. 1987 yılından beri uluslararası firmalara ve kamu kurumlarına araştırma, analiz, stratejik yönlendirme, itibar yönetimi, kriz yönetimi, kurumsal değerler ve ilişkiler, organizasyonel dönüşüm ve çevik yapı yönetimi, çalışan ve sendika ilişkileri, hükümetle ilişkiler ve topluluk bağlılığı ve katılımı alanlarında hizmet sunan iletişim ve ilişki yönetimi konularında uzmanlaşmış bağımsız bir stratejik danışmanlık firmasıdır.