LİDERLER OKUR #3: SPRINT

Yazar: İnanç Civaz

İlgili Servis: Değişim Yönetimi ve Organizasyonel Dönüşüm, Çevik Yaklaşım ve Yönetim

İletişim: inanc.civaz

Liderler Okur: StratejiCo. Ekibi ile Kitap İnceleme Saati #3

''Sprint''

10 Mayıs 2018

 Jake Knapp’in “Sadece 5 Günde Büyük Sorunları Çözün, Yeni Fikirleri Test Edin” sloganıyla yayınladığı “Sprint” isimli kitabı; 150’den fazla denenmiş ve başarısı kanıtlanmış projelerden bazı örneklerle Çevik (Agile) yaklaşımı bizlere ayrıntılı şekilde aktarıyor.

 

                                          “Kitabın içeriğine dair kısa sesli notumuzu buradan da dinleyebilirsiniz”

                                   

 

Kitabın yazarı Jake Knapp, aslında kendi ifadesiyle verimlilik konusunda takıntılı bir tasarımcı. Hatta işi, sabahları spor yaptığı günlerde veya çay-kahve içtiği zamanlarda kendisini işte ne kadar verimli hissettiğine dair çizelgeler hazırlamaya kadar vardırmış. 

Bir gün yaptıkları bir çalıştay sırasında bir katılımcının o sıralarda çok popüler olan beyin fırtınalarını sorgulayarak “Başarılı olduğunu nereden biliyorsunuz?” diye sorması üzerine verimlilik konusuna daha da eğilmiş. Değerlendirmeleri sırasında aslında bireylerin -daha önceden de hep yaptıkları gibi- masalarında otururken, bir kafede beklerken ya da duş alırken ürettikleri fikirlerin daha iyi olduklarının farkına varmış. Bu durum beyin fırtınaları seansları ile karşılaştırıldığında belki de seanslarda derinlemesine düşünmek için yeterli vakit olmadığı, belki de beyin fırtınası çalışmalarının elle tutulur gerçekçi ürünlerle değil, kağıtlar üzerindeki çizimler ile son bulmakta olduğunu fark etmiş. Kendisiyle ilgili olarak da en iyi performansını büyük bir zorlukla karşılaşıp yeterli zamanı olmadığı durumlarda ortaya çıkardığını fark etmiş.

İşte, Knapp bu takıntılı tutkusunun getirdiği çalışmaları sayesinde 10 yılı aşkın bir süre boyunca Google Ventures, Microsoft gibi şirketlerde tasarımcı olarak Gmail, Google Hangouts ve Microsoft Encarta gibi ürünlerin geliştirilmesinde bizzat görev almış.

Sonuçta, biliriz: İyi fikirler bulmak zordur. Ve en iyi fikirler bile gerçek dünyadaki başarıya uzanan yolda belirsizlikler içinde ilerler. Bu durum yeni bir şirket kurduğunuzda, bir sınıfa ders verdiğinizde ya da büyük bir kuruluşta çalıştığınızda hep aynıdır. Fikri uygulama aşaması zorlu olabilir. Peki; çabalarınızı odaklayacağınız en önemli alan neresidir ve buna nasıl başlarsınız?

İşte, Sprint kitabı buradan hareketle yazılmış bir kitap: Beyin fırtınası seanslarında bulunmayan ancak derinlemesine düşünmek için gerekli olan vakti, bir fikri gerçek dünyada uygulamaya koymada en verimli şekilde nasıl kullanacağımızı anlatıyor.

 

Peki Çevik Yaklaşım ve Sprint Nedir?

Çevik (Agileyaklaşım, 1980’lerde teknolojinin de gelişimiyle birlikte özellikle start-up şirketlerde yeni nesil bir çalışma yaklaşımı olarak benimsenmeye başlandı. 2001 yılında 12 yazılımcının toplanarak “müşteriye daha iyi hizmet eden yazılımları nasıl daha hızlı çıkarırız?” diye kafa patlattıkları bir inzivai çalışma ortamında ortaya çıkarılan Agile Manifesto’nun yayınlanmasından itibaren de sadece teknoloji

şirketlerinde değil iş dünyasının diğer öncüleri tarafında da hızla yayılmaya başladı.

 

Eski usul çalışma sistemlerinin doğal olarak yetemediği çağımızda, silo mantığından uzaklaşmaya çalışan Çevik Yaklaşım yeni ve değerli bir çalışma pratiği olma vaadi sunuyor.

 

Çevik yaklaşımda, ekip, işi parçalara bölerek aşamalı olarak iş yapar; her çalışma periyotunun çıktılarından birlikte öğrenerek ve iyileştirerek nihai çıktıya doğru ilerler. Burada bahsedilen her bir çalışma periyodu için ingilizcede ‘hızlı koşu’ anlamına gelen  ‘sprint’ kelimesi kullanılmaktadır.

 

Sprint kitabının yazarı Jake Knapp’a göre:

''Çevik yaklaşımın çalışma pratiği olan sprint; yönetim stratejileri, inovasyon, davranış bilimi, tasarım ve daha birkaç konunun tek bir adım-adım süreç içine toplanmış ve herhangi bir ekibin kullanabileceği “best of” (en iyiler) tarzında bir yöntemdir.''

 

  

Sprint için Bazı Püf Noktaları;

  • Zorluk Ne Kadar Büyükse; Sprint O Kadar İyi Olur

Bir Sprint icra etmek, oldukça fazla enerji ve odaklanma gerektirir. Ufak kazanımlar sağlayacak ya da “olsa hoş olur” tarzında projelerin peşine düşmeyin çünkü bu durumlarda insanlar en iyi performanslarını sergilemeyecektir.

 

  • Kullanıcıyı Can Kulağı ile Dinlemek Önemlidir

İnsanlar kompleks ve kararsızdır, değişkendir; bu nedenle de tamamen yeni bir çözüme karşı ne şekilde tepki vereceklerini önceden kestirmek imkansızdır. Bu yüzden ilk fikrimizi test ederken müşterilerin bizi ne kadar iyi anladığını görmemiz bir sonraki sprintin başarısını artıracaktır.

 

  • İyi bir Sprint Ekibi Oceans 11 Ekibi Gibidir

Bir Danny Ocean’a ihtiyacınız vardır: Karar vermek için otorite sahibi birine.

Bir de her bir sprintten önce şu soruyu sorarız: Eğer gruba eklenmezse kim soruna neden olabilir? Burada bahsettiğimiz; güçlü ve muhalif fikirleri olan, ekibinize dâhil ettiğinizde hafif bir rahatsızlık hissi duyabileceğiniz akıllı kişidir.

 

  • Önemli Olan Odaklanmak

Her toplantı, e-posta ve telefon görüşmesi dikkatimizi böler ve gerçekten önemli olan asıl işi yapmamıza engel olur. Bu kesilmeler toplu olarak değerlendirildiğinde; bir sürü arının piknik alanına üşüşmesi gibi bir etki yaratır. Araştırmacılar dikkati dağılan çalışanların yeniden işlerine dönmelerinin ortalama olarak 23 dakika sürdüğünübelirtmişlerdir. 

 

Yaptığımız işlerde anlam aradığımız ve amaç odaklı motivasyonla çalışmaya çabaladığımız günümüz dünyasında Çevik yaklaşım pratikleri verimlilik odaklı yöntemler olarak değerli çıktılar ortaya koymanıza yardımcı olabilir. Bu sizin için öncelikliyse, Sprint kitabını mutlaka okumanızı öneririz.

 

Soru ve Yorumlar

Makale hakkındaki soru ve görüşlerinizi duymaktan memnuniyet duyacağız. info@stratejico.com adresinden bize ulaşabilirsiniz.  

Hakkımızda

StratejiCo. 1987 yılından beri uluslararası firmalara ve kamu kurumlarına araştırma, analiz, stratejik yönlendirme, itibar yönetimi, kriz yönetimi, kurumsal değerler ve ilişkiler, organizasyonel dönüşüm ve çevik yapı yönetimi, çalışan ve sendika ilişkileri, hükümetle ilişkiler ve topluluk bağlılığı ve katılımı alanlarında hizmet sunan iletişim ve ilişki yönetimi konularında uzmanlaşmış bağımsız bir stratejik danışmanlık firmasıdır.

Yasal Uyarı

Bu rapor StratejiCo. tarafından, kamuya açık kaynaklardan toplanan bilgilere dayanarak hazırlanmıştır. Bu raporda ortaya konan görüş ve öneriler StratejiCo.’nun resmi görüşünü yansıtmamaktadır. Bu içeriğin amacı okuyucularımıza kendi işleriyle ilgili farklı bakış açıları sunmaktır. StratejiCo. burada sağlanan bilgilere dayanarak alınan kararlardan sorumlu tutulamaz.

Copyright © 2019 Bütün hakları saklıdır. 

Hizmetlere Göre Filtre
İçgörü ve Bilgi Yönetimi
Paydaş İlişkileri Yönetimi
Organizasyonel Gelişim
Başa Dön