"OK, Boomer"

 

gokce
Yazar: Gökçe Osmanoğlu
İletişim: gokce.osmanoglu

                                                           30 Ocak 2020

Son zamanlarda sosyal medya, tüketim kültürünü desteklediği ve kabul görme amaçlı kullanıldığı iddialarıyla oldukça eleştiriliyor. Ancak sosyal medya yalnızca yediklerimizi, içtiklerimizi veya giydiklerimizi paylaştığımız gönderilerden ibaret değil. Bireysel paylaşımların kitlesel tepkilere dönüştüğü bir buluşma noktası. Tepkiler bazen düz metinlerle değil, görsellerle veya kalıplarla da ifade edilebiliyor. Eğer işin içine ironi veya mizah da giriyorsa “meme” olarak adlandırılıyor.

 Bu yazımızda ise 2019 yılının son aylarında en çok konuşulan, hatta Yeni Zelanda parlamentosunda 25 yaşındaki parlamento üyesi Chlöe Swarbrick tarafından dile getirilen bir “meme”e yer veriyoruz: “OK, boomer”.

 

 

pic1

Amerika’da ortaya çıkan bu kalıba, ülkemizde Y ve Z jenerasyonları sosyal medyada son zamanlarda sıklıkla yer veriyor. Genç bireylerin daha çok mizah amaçlı kullandığı bu kalıbın yaygın hale gelmesinin altında bambaşka nedenler yatıyor.

 

OK, boomer” nedir?

 

“OK, boomer” kalıbını ayırarak incelediğimizde, Türkçe’de “tamam” anlamında gelen “okay” ve   1946 ve 1965 yılları arasında doğanlar için kullanılan “baby boomer” kelimelerinin kısaltmalarından oluşuyor. 1980 - 1995 yılları arasında doğan Y jenerasyonu ve 1996 - 2015 yılları arasında doğan Z jenerasyonu tartışmaların bir tarafını, “baby boomer”lar ise diğer tarafını oluşturuyor. Y ve Z jenerasyonunun; süregelen sektörleri yok ettiği, telefonlarına bağlı ve bambaşka sanal bir dünyada yaşadığı söyleniyor. Baby boomer’lar ise bu iki jenerasyonun günümüzde yaşadığı sosyoekonomik sorunların yaratıcısı olmakla suçlanıyor. Jenerasyonlar arası tartışmalar alevleniyor, tartışmanın tepe noktasında Y ve Z’nin tepkisi ise “OK, boomer” oluyor. Peki son zamanlarda tartışmayı alevlendiren sosyoekonomik sorunlar neler? “OK, boomer” nasıl oldu da kitlesel bir tepki kalıbına dönüştü? Gelin, birlikte inceleyelim.

 

“OK, boomer” neden bu kadar popüler oldu?

 

Trendler nereden ve nasıl doğuyor, belirlemek oldukça zor. İlk kez hangi platformda, kimin “OK, boomer” dediğini bizden önce de araştıranlar olmuş. Felipe Hoffa’nın bulgularına göre [1], ilk kez 2009 yılında, Amerika’nın popüler forumu Reddit’te karşımıza çıkıyor. Kalıp aralıklarla her sene farklı kullanıcılar tarafından hem Reddit’te hem de Twitter’da paylaşılıyor. Günümüzün başka bir popüler platformu olan TikTok’ta 2019 yılında yayınlanan bir videoda - baby boomer olduğu tahmin edilen -  bir kişi “Y ve Z jenerasyonları Peter Pan sendromuna yakalanmış, büyümek istemiyorlar. ‘Eşitlikçi bir dünya’ ütopyasına kapılmışlar, ama onlar da olgunlaşıp hiçbir şeyin bedava olmadığını öğrenecekler.” diyor ve ne oluyorsa bu videoyla oluyor. Genç jenerasyonların bireysel tepkisi çığ gibi büyüyor ve “OK, boomer” ile kitlesel bir tepkiye dönüşüyor. Tabii ki tepki yalnızca videoya yönelik değil, baby boomer’lar ve genç jenerasyonların arasındaki ipler çok daha önceden gerilmiş durumda. New York Times’ın makalesinde de “OK, boomer” için “milyonlarca bıkkın gencin yükselen çığlığı” [2] ifadesi kullanılarak tepkinin farklı etkiler altında oluştuğuna dikkat çekiliyor. 2009 yılına dayanan geçmişiyle “OK, boomer” 2019 yılının son aylarında viral oluyor.

 

Jenerasyonlar arasında ipler neden gerildi?

 

Zaman ilerledikçe dünya değişiyor, dünya değiştikçe bireylerin bakış açıları farklılaşıyor. 40 sene öncesinin ve günümüzün koşulları arasındaki değişim de jenerasyonlar arasındaki zihniyet farklılığını derinleştiriyor.

 

Genç jenerasyonlar; şu anda yaşadıkları ekonomik, sosyal ve çevresel sorunların baby boomer’ların zamanında verdikleri kararların bir sonucu olduğunu savunuyorlar. Ülkeler arası bitmek bilmeyen savaşlar ve ekonomik krizler baby bommer’ların geçmişte verdikleri ve hala yönetimde olarak vermeye devam ettikleri kararlar sonucunda ortaya çıkıyor. Geçtiğimiz bir yılda da iklim değişikliği protestolarının sembolü olan Greta Thunberg ile gençlerin sosyoekonomik sorunlara karşı farkındalığı ve kolektif bilinci giderek arttı. Gelecek jenerasyonlara daha iyi bir dünya bırakmak için daha yaşlı jenerasyonları harekete geçmeye çağırdılar. Tüm dünyayı etkileyen sorunların yanında; özellikle Amerika’da 2008 krizinden sonra artan ekonomik zorluklar, eğitimin giderek pahalılaşıp borçların arttığı, iş bulmanın zorlaştığı koşullar için de baby boomer’lar hedef gösteriliyor. Baby boomer’lar ise aslında genç jenerasyonların yalnızca popüler sorunlarla ilgilendiğini, telefonlarıyla yaşadıkları dünyanın sanal ve ütopik fikirlerle dolu olduğunu iddia ediyorlar.

 

Çevresel ve ekonomik sorunlar kadar hükümetlerin baby boomer’ların baskınlığıyla şekillenmesi vurgulanıyor. İngiltere’de 2019’da gerçekleşen seçim sonuçlarının baktığımızda genç jenerasyonlar İşçi Partisi’ni (Labour Party) desteklerken yaş ilerledikçe Muhafazakâr Parti’nin (Conservative Party) oy yüzdesinin arttığını görüyoruz [3]. Benzer bir ayrımı Brexit oy dağılımında görüyoruz. Bugünün kararları, gençlerin geleceğini etkiliyor. Gelecek, gençlerin istemedikleri bir yöne doğru gidiyor.

 

  pic2

 

 

“OK, boomer”ın yaş ayrımcılığı amacıyla kullanıldığını söyleyenler de var. Halbuki Y ve Z jenerasyonları için “eskide kalmış, yeniliklere açık olmayan, değişen koşulları göremeyen” zihniyete cevap olarak dile getiriliyor. İfadeye karşı gelen “yaş ayrımcılığı” gibi tepkilere cevap değişmiyor: “OK, boomer”. Gençler, benzer zihniyete sahip fikir beyan eden yaşıtlarına dahi “OK, boomer” diyebiliyorlar.

 

pic3 

 

Türkiye’deki genç jenerasyonların tepkisi ne oldu?

 

“OK, boomer” Türkiye’de genç jenerasyonlar arasında da kısa zamanda popüler hale geldi. TÜİK’in Ağustos ayı istatistiklerine göre genç işsizlik oranı %27.4, Kasım ayı istatistiklerine göre enflasyon %10.6. Teknolojinin hızla yükseldiği, ekonominin ise bu gelişim hızına yetişemediği dünyada gençler kendilerini idare etmekte zorlanıyorlar. Kendilerini idare edemezken gittikçe yaşlanan nüfusun yükünü de – emekli maaşları Y ve Z jenerasyonu tarafından örnek olarak belirtiliyor – üstleniyorlar. Boomer’lar ise imkanların iyileştiğini, ancak gençlerin tembellikten veya doyumsuzluktan zorlandığını savunuyorlar. “Bizim zamanımızda…” veya “Ben senin yaşındayken…” diye başlayan öğütlere gençlerin cevabı ise tabii ki “OK, boomer”.

 pic4

 

Soruların cevabı: Jenerasyonlar arası beklenti değişimi

 

Dünyada teknolojik, sosyal, çevresel, ekonomik bir sürü değişim gerçekleşiyor. 10 yıl önce paranın değerinin bugünküyle eşit olmadığı koşullar altında, düşüncelerin ve davranışların da hızla değiştiğini gözlemliyoruz. Bu değişimin gittikçe hızlanması jenerasyonlar arasındaki farkı derinleştiriyor. Bir jenerasyon diğerinin beklentilerini anlamıyor ve yeni çatışmalar doğuyor. Burada sormamız gereken asıl soru “Koşullarla birlikte beklentiler nasıl değişiyor?” olmalı. Zaman içerisinde jenerasyonların beklentilerinin nasıl değiştiğine ve Y ve Z jenerasyonlarının bakış açısına gelecek yazılarımızda değineceğiz. Takipte kalın!

 

 

[1] https://towardsdatascience.com/ok-boomer-escalated-quickly-a-reddit-bigquery-report-34133b286d77

[2] https://www.nytimes.com/2019/10/29/style/ok-boomer.html 

[3] https://yougov.co.uk/topics/politics/articles-reports/2019/10/31/2019-general-election-demographics-dividing-britai

 

Soru ve Yorumlar

Makale hakkındaki soru ve görüşlerinizi duymaktan memnuniyet duyacağız. info@stratejico.com adresinden bize ulaşabilirsiniz.  

Hakkımızda

StratejiCo. 1987 yılından beri uluslararası firmalara ve kamu kurumlarına araştırma, analiz, stratejik yönlendirme, itibar yönetimi, kriz yönetimi, kurumsal değerler ve ilişkiler, organizasyonel dönüşüm ve çevik yapı yönetimi, çalışan ve sendika ilişkileri, hükümetle ilişkiler ve topluluk bağlılığı ve katılımı alanlarında hizmet sunan iletişim ve ilişki yönetimi konularında uzmanlaşmış bağımsız bir stratejik danışmanlık firmasıdır.

Hizmetlere Göre Filtre
İçgörü ve Bilgi Yönetimi
Paydaş İlişkileri Yönetimi
Organizasyonel Gelişim
Başa Dön