|
Yeni Başlayanlar için İş Dünyasında Agile
28 Kasım 2017
2001 yılında 12 lider ruhlu genç yazılımcının ortaya çıkardığı, yalnızca 68 kelimeden oluşan bir manifestoyu kendine mihenk taşı edinen Agile çalışma yöntemi aslında fikirde çok basit: Değişim ve insanlar arasındaki etkileşim, uzun vadeli planlama ve dokümantasyonun üzerindedir!
Tabii her basit fikir uygulamada o kadar basit olmayabilir. Ancak bu fikre sadık kalıp da uygulayabilen şirketlerin başarıları da çok ilgi çekici bir hedefi işaret etmekte. 13 kişilik bir ekibin 15 aylık bir çalışma periyodunun ardından dünyaya getirdiği Instagram 2011'de 1 milyar doların üzerinde bir rakama satıldı. Agile uygulamanın çalışma kültürüne dönüştüğü örnek şirket olan Spotify'ın şirket değeri 8 milyar dolar.
Geçen hafta kısaca özetlediğimiz gibi; Agile'ın kişiler arasındaki etkileşimi, müşteri ile işbirliğini ve değişime cevap vermeyi uzun vadeli planların ve dokümantasyonların üzerinde tutan bir yaklaşımı var. Müşterinin ne istediğini tam olarak anlayıp, o doğrultuda en iyi / beğenilen / tercih edilen ürünü müşteri de dahil olmak üzere tüm ekibi işin içine katarak en kısa zamanda üretmeye odaklı bir çalışma şekli. Agile hakkında en çok tartışılan konu ise bunun bir çalışma metodolojisi mi yoksa bir kültür değişimi mi olduğu sorusu.
Peki nereden çıktı bu Agile?
Endüstri devrimi sonrası Frederick Taylor'ın ortaya çıkardığı üretimde verimliliği artırmak kavramı sonucu (bkz: Bilimsel Yönetimin İlkeleri) iş hayatında şu anda da halen kullanmakta olduğumuz bürokratik departmanlar, silolar halinde organize olmuş yapılar ve hiyerarşik çalışma düzeni üretim sürecine hakim oldu. Ancak döneminin müthiş başarısı olan bu çalışma yöntemi, teknolojik gelişmelerin baş döndürdüğü, jenerasyonların farklılaştığı 21. yy. iş hayatında bazı iyileştirme alanlarına ihtiyacı olduğunu gösterdi. Silolardan bağımsız, hızlı ve müşteri odaklı hareket etmek isteyen yeni nesil şirketler Agile çalışma yönteminin ortaya çıkmasına öncü oldular.
Kısaca Agile ve Başarısının Sırrı
Agile, son kullanıcıyı ve beklentisini / ihtiyacını tam olarak anlayıp, onun beklentisine en uygun ürünü / servisi en hızlı şekilde teslim etmek üzerine odaklanarak çalışmak anlamına geliyor. Agile'ın başarılı olması için kullanıcı hikayesi (user story) yaratmak; yani kullanıcımızın ihtiyaçlarını doğru anlayabilmek, doğru analiz edebilmek beklentiyi karşılamak adına çok kritik.
Agile'da ortaya çıkarılan kullanıcı hikayelerini önceliklendirip, iterasyon denilen tekrarlarla 2 - 4 haftalık hızlı koşuyu andıran (sprint) çalışma bloklarında ekip olarak ürün/hizmet geliştirmek hem metodolojinin hem de ortaya çıkan ürünün başarılı olması için elzem.
Bu iterasyonlar ortaya çıkarılırken; son kullanıcının kim olduğu, nasıl bir yaşamı olduğu, ne gibi ihtiyaçları olduğu ve ekibin onlar için nasıl bir iş yapabileceği gibi konuların net olarak anlaşılması gerekiyor. Kullanıcı hikayesi yaratırken bu ayrıntılar değerli bir ürün ortaya koyma yolunda test ve hipotez araçları olarak kullanılıyor.
Kullanıcı hikayesi, ekip içinde tartışmayı kolaylaştırıcı ve ürün/hizmet geliştirme aşamasında iş birliğini sağlayıcı bir alan olarak görülebilir. Kullanıcı hikayesine uygun özelliklere sahip olan ürün pilot testlerle kullanıcıya sunulduktan sonra geri bildirimlere uygun revizyonların yapılması ve ürünün/hizmetin (outcome) pazara sürülmesiyle Agile çalışma süreci tamamlanmış oluyor.
Ürün (çıktı) açısından yukarıda bahsedilen kritik noktaların yanı sıra sprint ekibinin birbiriyle iletişiminin açık, saygılı, hiyerarşik rollerden arındırılmış olması bu yazının direkt konusu olmasa da bir Agile projesinin başarılı olmasının en önemli ön koşullarından. Bu noktada; her sprint sonrası tüm ekiple bir değerlendirme (retrospective) yapmak bir sonraki iterasyon süreci için zaman ayırmaya değecek katkı sağlayacaktır.
Gelecek yazımızda Agile Yöntemini Uygulamaya Nasıl Başlamalı? başlığı altında bu yazıda kısaca bahsettiğimiz iterasyon, değerlendirme (retrospective), kullanıcı hikayesi kavramları üzerinden Agile yöntemin süreçsel incelemesine değineceğiz.
Soru ve Yorumlar
Makale hakkındaki soru ve görüşlerinizi duymaktan memnuniyet duyacağız. info@stratejico.com adresinden bize ulaşabilirsiniz.
Hakkımızda
StratejiCo. 1987 yılından beri uluslararası firmalara ve kamu kurumlarına araştırma, analiz, stratejik yönlendirme, itibar yönetimi, kriz yönetimi, kurumsal değerler ve ilişkiler, organizasyonel dönüşüm ve çevik yapı yönetimi, çalışan ve sendika ilişkileri, hükümetle ilişkiler ve topluluk bağlılığı ve katılımı alanlarında hizmet sunan iletişim ve ilişki yönetimi konularında uzmanlaşmış bağımsız bir stratejik danışmanlık firmasıdır.
Yasal Uyarı
Bu rapor StratejiCo. tarafından, kamuya açık kaynaklardan toplanan bilgilere dayanarak hazırlanmıştır. Bu raporda ortaya konan görüş ve öneriler StratejiCo.’nun resmi görüşünü yansıtmamaktadır. Bu içeriğin amacı okuyucularımıza kendi işleriyle ilgili farklı bakış açıları sunmaktır. StratejiCo. burada sağlanan bilgilere dayanarak alınan kararlardan sorumlu tutulamaz.
Copyright © 2019 Bütün hakları saklıdır.