|
“Çin’de yeni bir teknoloji geliştirilecek ve hiçbir şey eskisi gibi olmayacak.”
“Çin’de yeni tip bir virüs ortaya çıkacak ve hiçbir şey eskisi gibi olmayacak.”
Eğer bu iki ifadeyi geçtiğimiz sene nisan ayında görseydiniz ve biri size hangisinin daha olası olduğunu sorsaydı, hangisini seçerdiniz?
2000’li yılların başından beri daha fazla anlam kazanan kısaltmalardan biri olan VUCA (Volatility, Uncertainty, Complexity, Ambiguity), COVID-19 pandemisi ile birlikte bulunduğumuz çok bilinmeyenli dönemi en iyi tarif eden terim haline geldi.
2017’de VUCA’nın tanımını ve kurumlar için yarattığı gereksinimleri yazarken hiçbirimiz şu anda bulunduğumuz durumu hayal edemezdik. “Makroekonomik kararlar sektörleri nasıl etkileyecek, yeni teknolojilere uyum sağlamak için şirketler ne yapmalı, iklim değişikliğinin önüne geçmek için bizlere ne görev düşüyor?” sorularını yanıtlamaya çalışırken çevrede ani bir değişim gerçekleşti, gündemimiz tamamen değişti. Görece tahmin edilebilir eğrilerin yerini her gün başı ve hatta her saat başı yenilenen modeller aldı.
Yeni tip koronavirüs etki alanını genişletirken bizler için de bu “Yeni Tip VUCA” dünyasında hayatta kalmanın yollarını bulma ihtiyacı doğdu.
1. Bilinmeyenleri azaltmak için doğru kaynakları kullanın: Yeni tip VUCA’yla çok bilinmeyenli bir dünyaya adım attık. “Pandeminin etkisi ne kadar sürecek, çalıştığınız sektör salgından nasıl etkilenecek?” gibi soruları tek başınıza yanıtlamanız mümkün değil. Şirket içerisinde değişimi takip edecek bir ekip kurun ve/veya çevresel değişimi yorumlayacak uzmanlardan yardım alın.
2. Kontrol edebildiğiniz noktalara odaklanın: Çevresel değişimin etkilerini ve hızını tahmin etmekte dahi zorlanırken sizin dışınızda gerçekleşen şeyleri kontrol edemezsiniz. O yüzden şirketinize odaklanın ve çoklu disiplinli ekipler kurarak kontrol edebileceğiniz noktaları tespit edin. Bu noktalar bütçe planlamalarından çalışan refahına kadar geniş bir yelpazede olabilir.
3. Şirketinizin neden var olduğunu unutmayın: Yeni tip VUCA dünyasında şirketleri zor zamanlar bekliyor. Özellikle çalışanlarınızla yüz yüze görüşemediğiniz bu zamanlarda, angajman ve motivasyonu korumak için onları ortak bir gaye ve ortak değerler etrafında toplayın. “Neden” işlerine devam ettiklerini bilirlerse zorlukları daha kolay aşabilirsiniz. Belirsizliğin yarattığı endişeyle de şirketinizin gayesiyle ve değerleriyle uyuşmayan kararlar vermeyin. Unutmayın zor zamanlar geçer, önemli olan zorluklar geride kaldığında aynı bağlılık ve itibarla devam edebilmek.
4. Sürekli iletişimi sağlayın: Kriz dönemlerinde açıklık ve şeffaflık büyük rol oynar, bunları da iletişimle sağlayabilirsiniz. Müşteriler, çalışanlar ve tedarikçiler başta olmak üzere bütün paydaşlarınızla sürekli iletişimde olun. Hem bilgi alın hem de bilgi sağlayın. Bilgiyi siz sağlarsanız, nasıl ve ne derece doğru biçimde yayılacağını kontrol edebilirsiniz.
5. Çevik olun: Yeni tip VUCA dünyasında, yaşadığımız değişimler; etkisini uzun süre hissedeceğimiz bir krize dönüşüyor. Kriz anında panikleyip inkar etmeyin, sorunlarınızdan kaçmayın. Değişimin getirdiği gereksinimlere olabildiğince hızlı cevap verin. Çoklu disiplinli takımlarınızı kurun ve farklı senaryolar üzerinde çalışın.
Yeni tip VUCA dünyasında hayatta kalabilmek için şirketinizi çok iyi tanımalı, çevrenizdeki değişimi yakından takip etmelisiniz. Çünkü bu değişimin etkileri iş modellerinizden organizasyon yapınıza kadar her şeyi etkileyebilir. Hazırlıklı olun.
Sağlıcakla kalın!
Soru ve Yorumlar
Makale hakkındaki soru ve görüşlerinizi duymaktan memnuniyet duyacağız. info@stratejico.com adresinden bize ulaşabilirsiniz.
Hakkımızda
StratejiCo. 1987 yılından beri uluslararası firmalara ve kamu kurumlarına araştırma, analiz, stratejik yönlendirme, itibar yönetimi, kriz yönetimi, kurumsal değerler ve ilişkiler, organizasyonel dönüşüm ve çevik yapı yönetimi, çalışan ve sendika ilişkileri, hükümetle ilişkiler ve topluluk bağlılığı ve katılımı alanlarında hizmet sunan iletişim ve ilişki yönetimi konularında uzmanlaşmış bağımsız bir stratejik danışmanlık firmasıdır.